BALATON   BUDAPEST  DÉL-ALFÖLD  DÉL-DUNÁNTÚL ÉSZAK-ALFÖLD  ÉSZAK-DUNÁNTÚL  ÉSZAK-M-O.  KÖZÉP-DUNÁNTÚL  KÖZÉP-M.O.  NYUGAT-DUNÁNTÚL  TISZA TÓ

___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Képtár

SZÉP-kártya az uszodáknak is, közös beszerzési rendszer

SZÉP-kártya az uszodáknak is, közös beszerzési rendszer

Publikált: 16/11/2012 közzétette: turizmus.com

» Szépkártya információk
»» Elfogadóhelyeknek
»» Munkaadóknak
»» Munkavállalóknak
»» Általános információk

A grémiumnak dr. Németh István MFSZ-társadalmi elnök bevezetője után dr. György István, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese kívánt jó munkát ünnepi köszöntőjében, kiemelve és hangsúlyozva a Budapesten található fürdők szerepét és népszerűségét.
A szövetség küzdelmekkel és sikerekkel teli húsz évét olyan, a munkájában meghatározó szerepet játszó egykor vezetői idézték fel – a nehézségekről is reális képet adva – mint dr. Horváth Gábor, aki 1992-2007 között állt a szövetség élén, vagy dr. Ákoshegyi György, aki 1992-2011 között szolgálta a fürdőügyet a szervezet főtitkáraként, illetve Pup Vilmos, aki hosszú évekig állt a műszaki szakbizottság élén.
Fülöp Nagy János, a szovátai fürdőt, wellnessközpontot és szállodákat működtető Danubius érdekeltség vezérigazgatója a közgyűlésen tolmácsolta a Román Fürdőszövetség üdvözletét, egyben a saját példájukkal illusztrálva a kormányzati lobbizás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, rengeteget hasznosítottak a magyarországi tapasztalatokból, következetes fellépéssel például el tudták ismertetni a kormánnyal a gyógytényezők (tóhasználati jog, fürdőinfrastruktúra, szálláshelyek) egyben történő privatizációjának szükségességét – ez volt az egyik előfeltétele annak, hogy a Medve-tó környékének gyógyturizmusát a Danubius részvénytársasága mára sikeresen tudta felfuttatni.
Juhász Szabolcs, az MFSZ főtitkára a két éve regnáló új választmány munkájára, az első eredményekre tért ki beszámolójában. A szövetség szerteágazó együttműködések kialakítását kezdte meg csaknem minden fontosabb szakmai társszövetséggel, mind több fórumon hallatja hangját. Bár a SZÉP-kártya mostani rendeletmódosításánál nem tudták elérni a zsebek átjárhatóságát célzó törekvésüket, azonban a változtatások az ágazat több korábbi kisebb jelentőségű sérelmét orvosolták. Így például a fürdőszolgáltatások mellett most már uszodai belépők is finanszírozhatók a plasztikkal. A szolgáltatói szellemben megújult szövetség kommunikációjának eredményeként februárban elindult új honlapjuk, a nyár folyamán pedig a nagyközönségi kommunikáció fő csatornájául szánt Facebook-oldaluk. Számos olyan rendezvényt szerveztek (újévi futás, Strandok Éjszakája, Magyar Fürdőkultúra Napja, Szaunázók Hétvégéje stb.), mellyel az országos médiumok érdeklődését is sikerült a szövetség törekvéseire irányítani. Az NGM által felkért szövetség kidolgozta a fürdők nemzeti védjegy tanúsítványát, a tervezet egyeztetéseinek folyamata is a vége felé közelít – hogy csak néhányat emeljünk ki a fontosabb eredményekből.
A választmány által négy fő pillérre épített (kommunikáció-brandépítés, kormányzati lobbitevékenység, szervezetfejlesztés, közös költségcsökkentés) szövetségi megújulás szervezetfejlesztési eredményeiről az öt szakbizottság beszámolójából is képet alkothatott a hallgatóság. Így például elhangzott: aktív szerepet vállaltak a fürdőket érintő jogszabályi háttér formálásában, javaslatokat téve például a közfürdők üzemeltetését szabályozó, alapos korszerűsítésre szoruló 37/1996. (X. 18.) NM-rendelet módosítására. Nem a szövetség erőfeszítésein múlt, hogy az új jogszabály azóta sem jelent meg  – hangzott el például műszaki szakbizottság vezetőjétől Harmati Ferenctől.
A legélénkebb érdeklődés Vancsura Miklós ügyvezető elnök prezentációját kísérte, aki az európai mintát követően rövidesen bevezetésre kerülő közös beszerzési rendszer koncepcióját ismertette. A rendszer működtetését a www.furdoszovetseg.hu honlapba integrált motor teszi majd lehetővé, a csatlakozó fürdők számára – a beszerzési tenderekhez szükséges adatok szolgáltatásán túl –  egyéb tennivalóval, illetve előzetes költséggel nem jár, csak a csatlakozást követően kell egy kisebb díjat fizetni a motor használatáért. A csatlakozás ellenben a létesítmények költségeinek akár 15%-os csökkentésével kecsegtet, hozzájárulva a szolgáltatók versenyképességének növeléséhez.
A közgyűlés zárásaként kitüntető elismerésekkel honorálták az elmúlt húsz évben a szövetség munkájában is aktív szerepet játszott szakmai kiválóságokat. A Magyar Fürdőszövetség által alapított elismerések közül Sanus Per Aqua-díjat vehetett át dr. Horváth Gábor, valamint Horváth Vencel. A Kiemelkedő fürdőszolgáltatási munkáért-emlékplakettben részesült Cséfán Lajos, Dobrossy Barnabás, Hegedűs Ernő, Mészáros Gábor, dr. Nagy Csaba és Pőcze Lászlóné.

Értékelés